Ik hoef je vast niet te vertellen dat een eerste indruk allesbepalend is. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook wanneer iemand jouw website, app of interface gebruikt. Wat is de klantbeleving bij het gebruik van jouw product? Is het prettig voor het oog? Is de informatie snel en makkelijk te vinden? Blijft het boeien? Stuk voor stuk zaken die belangrijk zijn wanneer iemand jouw website bezoekt. Maar hoe zorg je voor een goede eerste indruk wanneer iemand jouw website of app gebruikt? Ik deel graag enkele tips met je!
Afgelopen maand kwam ik een website tegen die er heel leuk uitzag. Naast de website was er ook een app beschikbaar. De website en app hadden dezelfde interface, dus ik besloot om de app te downloaden en voortaan te gebruiken. Tijdens het gebruik van de app kwam ik al snel allerlei zaken tegen die vragen opriepen. “Hoe kom ik daar terecht?”, “Hoe krijg ik dit te zien?”, “Waarom werkt dit niet?” en “Bij dit icoontje heb ik een hele andere associatie.”.
Misschien ben ik te kritisch, dus ik ben in mijn omgeving gaan vragen wat ze van de app vonden. En wat bleek, ook zij kwamen met dezelfde vragen! Ik snap best dat je een app of website wilt maken die er fantastisch uitziet, maar als dit veel vragen bij de gebruiker oproept sla je voor mij de plank volledig mis. Het belangrijkste doel van je website of app is namelijk dat gebruikers blijven hangen en je informatie gebruiken. Is het mogelijk om met mooie visuals de informatie over te brengen? Zeker! Maar dit moet niet je hoofddoel zijn. Maar hoe zorg je dan wel voor UX improvement door middel van vormgeving?
Wil je dat mensen jouw product daadwerkelijk gaan gebruiken, dan moet er meer gebeuren. Daarom is het belangrijk om te weten hoe mensen bepaalde dingen zien en ervaren. Hoe jij iets presenteert heeft namelijk veel invloed op de hoeveelheid inspanning die de gebruiker nodig heeft om het te verwerken. Wil je visuele content creëren? Laten we dan beginnen met enkele richtlijnen:
Je wilt de gebruiker duidelijkheid geven. Dit doe je door een goed verhaal te presenteren en te zorgen voor een goede structuur. Zo weet de gebruiker niet alleen wat jouw boodschap is, maar ook waar dat te vinden is zonder dat hij verdwaalt op je website of in je app.
Het ontwerp moet een doel hebben dat gekoppeld is aan de juiste doelgroep, met een duidelijk verhaal en een goede structuur. Zo zorg je voor een eenheid waarbij de afzonderlijke elementen elkaar complementeren en versterken. Je kunt allerlei elementen samenvoegen, maar als deze elkaar niet versterken raak je de ziel van het ontwerp kwijt. En dan krijg je een situatie zoals ik aan het begin van deze blog beschreef. Mensen zullen het niet begrijpen en daarom heel snel afhaken.
Hoe begin je nu met een goed ontwerp voor een optimale user experience? Daarvoor heb je bepaalde basisprincipes nodig. Maak kennis met de ‘Gestalt-principes’! Tijdens mijn studie leerde ik voor het eerst over deze principes en sindsdien gebruik ik ze als basis voor elk ontwerp dat ik maak. Een aantal relevante Gestalt-principes zijn:
Visuals en bijbehorende teksten plaats je dicht bij elkaar. Zo weet de gebruiker dat dit een geheel vormt en kan hij zijn aandacht hier op focussen. Ingewikkelde informatie deel je in kleinere stukken zodat jouw doelgroep dit beter kan verwerken. Dit principe zie je bijvoorbeeld vaak bij telefoonnummers op websites of drukwerk. Een getal als 123456789 wordt dan opgedeeld in 123 456 789.
Ik sluit graag af met een van mijn belangrijkste tips: wees consequent in je designs! Zorg ervoor dat je consequent gebruikmaakt van lettertypes, kleuren, vormen en uitlijnen. Wil je bepaalde informatie extra laten opvallen? Dan gebruik je verschillende koppen of teksten. Zo laat je de gebruiker duidelijk zien welke informatie onmisbaar is. Doe je dit allemaal niet, dan krijg je een warboel aan informatie en jaag je de gebruiker weg. En dat is iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt!
Combineer je de eerder genoemde richtlijnen met de Gestalt-principes, dan heb je een hele mooie basis om je visuele content verder te gaan ontwerpen. En last but not least, durf om feedback te vragen! Je hoeft het hele proces van vormgeving niet in je eentje uit te voeren. Wil je de user experience verbeteren, dan is het waardevol om feedback te verzamelen. Neem daarom een aantal kritische gebruikers mee in je ontwerp of ideeën zodat je feedback verzamelt en tijdig kunt verwerken.
Wil je de user experience verbeteren voor jouw website of app? Laten we samen naar de mogelijkheden kijken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
meer van onze updates